Víz előkezelés, vízkezelése, hőcserélők tisztítása

Gőzkazánok, gőzgenerátorok vízkezelése


A  gőzkazánok   a   kis/közepes   méretűektől egészen a nagy erőművekig, létfontosságúak az ipari   és   intézményi   területeken,   mivel energiát    termelnek    és    továbbítanak      a folyamatokhoz   és  egyéb   szolgáltatásokhoz a  létesítményekben.  Ez  magában  foglalja  a biztonság és a gazdaságosság optimalizálásának szempontjait.

        


Így   szükség   van  egy   megbízható,     kiváló minőségű  partnerre  a  vízkezelésben.  1937 óta a ZEP vízkezelési  szakemberei sikeresen kezelnek   több   ezer   gőzkazánt, ellátva   az   ügyfeleket   hatékony  vegyszerekkel  és  kivételes    műszaki    szolgáltatással.  
A gőzkazánok, gőzgenerátorok vízkezelésének legfontosabb feladata a különböző korróziók, illetve a vízkő lerakódások megakadályozása, a berendezés maximális hatékonyságának megőrzése és természetesen a tápvíz  felhasználásának csökkentése.

A kazán tápvíz gázmentesítése

A vízben általában jelenlévő oldott gázok sok korróziós problémát okozhatnak. Például a vízben lévő oxigén pittinget, lyukkorróziót okoz, amely a helyi jellege miatt különösen súlyos. A szén-dioxid korrózió gyakran kialakul a kondenz rendszerekben és ritkábban a vízelosztó rendszerekben. Az ammóniát tartalmazó víz, különösen oxigén jelenlétében, könnyen megtámadja a rezet és a réztartalmú ötvözeteket.
A kialakult korrózió lerakodásokat okoz a kazán hőátadó felületein, így csökken a hatásfok és a megbízhatóság. Annak érdekében, hogy a betáp víz oxigén és fémoxid tartalma megfeleljen az ipari követelményeknek, csaknem teljes oxigén mentesítés szükséges. Ezt elérni csak hatékony mechanikai gázmentesítéssel és az ezt kiegészítő és megfelelően ellenőrzött kémiai oxigén mentesítéssel lehetséges.

Oldott oxigén eltávolítása:

A kazán rendszerekben leggyakrabban használt oxigén lekötők a nátrium-szulfit, nátrium-hidrogénszulfit, hidrazin, katalizált változatai a szulfitoknak és a hidrazinnak, valamint a szerves oxigén lekötők, mint a hirdokinon és az aszkorbinsav.
Kulcsfontosságú, hogy kiválasszuk és megfelelően alkalmazzuk az adott rendszernek megfelelő legjobb kémiai oxigén lekötőket. A legfontosabb tényezők, amelyek meghatározzák, hogy mi a legjobb oxigén lekötő egy meglévő rendszer esetében: a reakció sebessége, a tartózkodási idő, a műveleti hőmérsékletet és nyomás, valamint a betáp víz pH értéke. A zavarok a lekötő/oxigén reakciójában, a bomlástermékek, és a fémekkel való reakciók szintén fontosak. Más, hozzájáruló tényezők a betáp víz hőszabályozásra való használata, előmelegítők jelenléte a rendszerben, és a gőz végső felhasználása. A kémiai oxigén lekötőket olyan ponton kell a rendszerbe táplálni, hogy elegendő ideje legyen a reakció lejátszódására. A gázmentesítő tároló rendszere és a betáp víz tároló tartálya a leggyakoribb betáplálási pontok.

•  Szabályozzuk a szulfit (SO3) koncentrációt (a vízben)
•  A maradék szulfitnak SO3= 20-30 ppm között kell lennie
•  Amennyiben a szulfit értéke lecsökken 10 ppm alá, növelni kell a multifunkciós termékek mennyiségét:
   ZEP BOILER DEMI (RO szűrt vízhez); ZEP BOLER SOFT (Lágyított vízhez)
•  Amennyiben ez nem elég, akkor a következő terméket kell hozzá adagolni: 
   ZEP BOILER DEOX (szulfit katalizátor)
•  Amennyiben a gőzgenerátor nyomása nagyobb, mint 35 Bar (490psi), akkor szükséges: 
   ZEP BOILER HP (aszkorbinsav)

A pH szabályozása

A megfelelő pH fenntartása a kazán tápvízben, a kazánban és a kondenz rendszerekben elengedhetetlen a korrózió szabályozása érdekében. A legtöbb kis nyomású kazánrendszer üzemeltetője a lúgosságot monitorozza, mert korrelál a pH-val. A többi betáp víz, kondenz víz, és nagy nyomású kazánvíz igényli a közvetlen pH monitorozást is.
A pH szabályozása az alábbiak miatt fontos:
•  a kazán fémek korróziója érzékeny a pH változására
•  az alacsony pH és a nem elegendő lúgosság korróziót okoz
•  a magas pH és túlzott lúgosság repedéseket,  habzást és kihordást okoz
•  az oxigén lekötő reakciók sebessége nagy mértékben függ a pH értéktől

A pH vagy lúgosság fenntartása több tényezőtől függ, a nyomástól, a szerkezeti fémektől, a betáp víz minőségétől és a kémiai kezelések típusától.

 

A kazán lágy acéljának korróziója növekszik az alacsony és magas pH értéken:
 


A pH vagy a lúgosság fenntartása a nyomástól, a víz összetételétől, a kémiai kezeléstől és az egyéb rendszertényezőktől is függ. Monitorozandó pontok a kazánvíz és a gőz/kondenz rendszer kezelésénél:


Ellenőrizzük a betáp víz lúgosságát, majd válasszunk terméket:

ZEP BOILER SOFT  (ha az M-Lúgosság > 50 ppm)
ZEP BOILER DEMI (ha az M-Lúgosság < 50 ppm)

Gőz/kondenz rendszer program:

Ha a gőz/kondenz rendszer komlex vagy hosszú: ZEP STEAM CONTROL 10 (3 amin)
Ha a gőz/kondenz rendszer egyszerű vagy rövid: ZEP STEAM CONTROL M (Morfolin)
Szabályozzuk a kondenzvíz pH értékét pH > 8,3
Szabályozzuk a vas tartalmat a kondenzvízben Fe <0,5


In case of question

-- Ipari vízkezelés --

Do not hesitate to contact us!
Our colleagues are at your disposal


Reklám Rendelő Kft. által készített weboldal
honlapkészítés - weboldal készítés - grafika - programozás