Víz előkezelés, vízkezelése, hőcserélők tisztítása

Termál kutak, termál medencék vízkezelése


     

Napjainkban világszerte egyre nagyobb hangsúly kerül a megújuló energiaforrások használatára. Magyarország igen kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően a termálvíz meghatározó szerepet tölthet be a kertészeti ágazatban.
Legjellemzőbb területe a Dél-Alföld. Itt ugyanis csak 22-26 kilométer vastag a földkéreg, így a Föld belső hője hatékonyabban tudja felmelegíteni a kőzetek pórusaiban levő vizet. Jellemzően a felszínre kerülő víz hőmérséklete 70 - 100 fok körül van, ha a homokos vízadó aljára van szűrőzve a kút, ha mondjuk akár pár száz méterrel magasabbra, akkor 70 - 80 fok körüli a víz hőmérséklete.

 


 

    

Ez az adottság megújuló energiaforrásként alternatívát jelenthet, amely a folyamatosan dráguló fosszilis energiaforrások kiváltásával biztosíthatja az eredményes zöldségtermesztést. A mezőgazdasági célú termálvíz hasznosítás egyik kiemelt területe a növényházak, állattartó telepek fűtésének
biztosítása.

 


 

   

A termálvizes rendszereket ugyanakkor a hatékonyság növelése, az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályoknak való megfelelés miatt folyamatosan korszerűsíteni kell. Mivel felszínre érkezve a víz kibillen az egyensúlyi állapotából, a legnagyobb problémát jelentő jelenségek a folyamatos és igen erőteljes karbonát lerakódások lesznek, melyek meghibásodásokat és ezáltal komoly gondokat okoznak a szivattyúknál, szelepeknél és csapoknál, hiszen azok beragadását okozza. A nem tervezett leállások itt hatalmas pénzügyi károkat okozhatnak ezért azokat mindenképpen el kell kerülni.
De nem csak a leállások okozhatnak gondot. Beszélnünk kell a rendszer teljesítényének csökkenéséről is!
A vízkő, a korrózió és a mikrobiológiai szennyeződés nagy mértékben csökkentik a rendszer hőcserélő képességét, és ennek következtében a hozzákapcsolt berendezések hatékonyságát is.

 


 

A vízkőlerakódások a kitermelő kutakban, csőszakaszokban, berendezési tárgyakban idővel egyre vastagabb réteget képeznek.

Ezáltal csökken a vezetékek keresztmetszete, a hőcserélők hőátadó képessége romlik, ennek következménye a felesleges energiafelhasználás. Nézzünk csak meg egy hatékonyság csökkenési diagramot:

Mint látható, már egy 3 mm-es vízkőréteg is 20 %-os energiaveszteséget okoz! Az alacsony hatásfok jelentősen befolyásolja a vállalat működését, így fontos a megfelelő megelőző kezelés kiválasztása.

A KEMIND® kiváló megoldásokat kínál, kiemelkedő megtérüléssel, termálvizes rendszerek teljesítményének optimalizálására. A termálvíz probléma mentes hasznosításában, a termikus energia optimális kihasználásában tudunk segítséget nyújtani a KEMIND® által kifejlesztett, és a gyakorlatban eredményesen használt vízkezelési anyagával, lerakodás gátlójával, a már sokszor bizonyított és minden szükséges magyar hatósági engedéllyel rendelkező SCALEKEM 53L nevő termékével. Ez a termék engedéllyel használható termál- és gyógyfürdők vizének lerakódás elleni kezelésére is!
A high-tech vegyszerek használata mellett kollégáink rendszeres jelenléte, a víz állapotának folyamatos monitorozása és szükséges finomhangolások elvégzése is garanciát és biztonságot jelet parnereink számára.

Hívjon minket vagy írjon nekünk, készséggel állunk rendelkezésére!


In case of question

-- Ipari vízkezelés --

Do not hesitate to contact us!
Our colleagues are at your disposal


Reklám Rendelő Kft. által készített weboldal
honlapkészítés - weboldal készítés - grafika - programozás